Nejčastější chyby na sítích II. – pozor na moudra ze slonovinové věže i kopírování obsahu

K jakým nejčastějším chybám dochází na firemních sociálních sítích a jak se jich vyvarovat?

Neházejte moudra ze slonovinové věže

Velkou výhodou sociálních sítí je možnost interakce s uživateli, s followery, s fanoušky. Tak proč toho nevyužít? Nepoužívejte sítě obdobně, jako by šlo o statický web – jen pro „házení mouder“ ze vzdálené slonovinové věže firemního ústředí. Jak říkával už klasik PR James E. Grunig, klíčem k excelentnímu PR je oboustranná komunikace. A kde jinde tuto zásadu už praktikovat než právě na sociálních sítích?

Takže v maximální možné míře zapojte do hry lidi, kteří vás sledují. Chystáte třeba novou řadu výrobků a řešíte, jak by se měla jmenovat? Zeptejte se svých fanoušků a nejlepší návrh pak odměňte. Diskutujte s followery ohledně témat důležitých pro firmu i celý obor. Reagujte na jejich připomínky.

V té souvislosti si také ohlídejte tón, kterým s uživateli komunikujete. Nikdy by v něm neměla probleskovat arogance, maximálně asertivita. Ani kritické komentáře nemažte, spíše na ně věcně reagujte – často stačí jeden shrnující komentář, aby se diskuse příliš nerozplizla a nezabředli jste do ní na hodiny. Nikoho neblokujte, pokud se vyloženě neuchýlí k vulgaritám nebo není zjevné, že mu jde jen o dlouhodobý trolling.

Dobře si rozmyslete, jestli se chcete v příspěvcích na sítích uchýlit k tykání nebo přílišné neformálnosti. Některé cílové skupiny s tím mohou mít problém.

Nepřizpůsobení formátu dané síti

Velmi rozšířenou praxí mezi správci firemních sociálních sítí je kopírování stejného obsahu na Facebook, Twitter, LinkedIn i Instagram. Nedělejte to. Každá z těchto sítí funguje jinak, hodí se na ni jiný tón i jiná témata, jsou tam dosti odlišné cílové skupiny. V Blesku taky nevychází stejný typ článků jako v Respektu či v Katolickém týdeníku. A má to svůj dobrý důvod.

To neznamená, že nemůžete na různých sítích komunikovat stejné téma. Někdy to možné je, ale vždy k tomu přistupte jinak, podle charakteru dané sítě. Právě jste otevřeli novou čokoládovnu? Na Facebook dejte krátký příběh, jak se u vás vyrábí čokoláda, doprovázený pěknými fotkami. Na Instagram video procházky po provozu spojené s alespoň vizuální „ochutnávkou“ některých produktů. Na LinkedInu zveřejněte post informující o tom, jaké nové manažerské pozice v čokoládovně obsazujete. A na Twitter dejte fotky z přestřihávání pásky s poděkováním primátorovi za podporu projektu.

Na další nejčastější chyby na firemních sociálních sítích se podíváme zase příště.

Co by Vás mohlo zajímat

Potřebujete poradit?