Co je to vlastně to „PR“?

S pojmem PR nebo Public Relations se setkáváme čím dál častěji, přesto jen málokdo ví, co to přesně znamená. Pokud chcete z této neznalosti vybočovat a roušku PR trochu poodhalit, nebo byste dokonce PR mohli sami využít, tak čtěte dále.

Upřímně řečeno, na jednu stranu není divu, že kolem významu pojmu PR panují takové zmatky, protože jeho definic existuje velké množství. Přesně se na nich neshodnou ani nejprestižnější oborové asociace v USA a ve Velké Británii, a hlavně je tento pojem řadou lidí v médiích i na sociálních sítích používán zavádějícím způsobem.

Ale určitý základ je přece jen jasný. Mně se nejvíc líbí definice, že PR se zabývá dvěma hlavními věcmi. Za prvé budováním reputace, tedy dobrého jména firmy. Sem spadá i extrémně důležitá věc, jíž je známost značky. Právě s tím dokáže PR docela dobře pomoci.

A za druhé se PR zabývá budováním vztahů s cílovými skupinami dané organizace, ať už je to firma, politická strana, ministerstvo, nevládní organizace nebo třeba galerie. Nejprve klíčové cílové skupiny pomůže identifikovat a pak pomocí nejrůznějších nástrojů kultivuje vztahy s nimi.

PR a média

Všímáte si, že ve výše zmíněné definici není ani slovo o médiích, byť PR je velmi často zužováno právě na tzv. media relations, tedy na snahu dostat témata klienta a jeho jméno do médií? Ano, je to jistě velmi důležitá součást PR, ale rozhodně ne jediná. Klasická média jsou pouze jedním z nástrojů, s nimiž PR pracuje.

A PR konzultant se dle cílů klienta a dle jeho cílové skupiny rozhodne buď pro tento nástroj (odborné články do médií, tiskové zprávy, rozhovory, exkluzivní dodání podkladů vybranému novináři, tiskové konference…), nebo pro nástroj jiný (sociální sítě, uspořádání cíleného odborného semináře či konference, číše vína pro vybranou cílovou skupinu, nástroje interní komunikace atd.).

PR nerovná se inzerce

Důležité je také říci si, co PR není. PR není placená reklama v médiích. Ta se nazývá inzerce a jde o jinou disciplínu. Pomocí PR, respektive media relations v jejich nejčistší definici se do médií dostáváte v ideálním případě redakčně (neplaceně), a to díky zajímavému a pro novináře i čtenáře hodnotnému a užitečnému obsahu. Třeba když pneuservis nabídne médiím „Desatero správné péče o pneumatiky, aby vám dlouho vydržely“ nebo advokátní kancelář přijde s článkem „Jak se popasovat s GDPR“.

Po takovém obsahu pochopitelně leckteré médium rádo sáhne, a daná firma se tak prezentuje jako expert ve svém oboru, a zároveň si zvyšuje reputaci a zviditelňuje svou značku. Také si takto kultivuje vztahy s cílovou skupinou svých klientů, protože jim předává pro ně užitečné rady. To samozřejmě kromě médií může činit i přes sociální sítě, newslettery nebo v rámci přímého kontaktu s cílovou skupinou třeba na komorním semináři pro klienty spojeném s číší vína.

Co jsou to advertorialy

Existují také formáty na pomezí PR a inzerce. Jde o placené články, takzvané advertorialy (někdy nepřesně nazývané „PR články“). Používají se hlavně u komerčnějších témat, například když nějaká firma slaví 10leté výročí – to není natolik zajímavé, aby o tom média napsala redakčně, proto se využije placený prostor. I advertorialy by ale měly být psány tak, aby cílové skupině přinášely nějaké užitečné informace, a nešlo jen o výčet superlativů chválících danou firmu.

Tolik tedy k základní definici PR. Pokud se vaší firmě i pomocí PR postupně podaří vytvořit si špičkovou reputaci, a zároveň budovat kvalitní vztahy s klíčovými cílovými skupinami, výrazně to zvýší vaši šanci být na trhu dlouhodobě úspěšní.

Co by Vás mohlo zajímat

Potřebujete poradit?